Polygloti se nebiflují


V sobotu dne 24.10.2015 se konala v Brně konference s mezinárodní účastí. Název zněl: POLYGLOTI SE NEBIFLUJÍ – a vše se zde točilo kolem výuky cizích jazyků, vždyť stále přece platí, že „kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem“.

Vládla zde úžasná atmosféra a přítomno bylo mnoho nadšenců nových a alternativních metod výuky. O své zkušenosti, jakou cestou jít na cizí jazyky, se zde s přítomnými podělilo několik polyglotů – témata byla velmi zajímavá – např. jak ovládnout cizí jazyk tak, aby zněl takřka k nerozeznání od rodilého mluvčího – jakým způsobem postupovat, aby se nám třeba desátý či jedenáctý cizí jazyk nepletl s těmi předchozími – nebo kde vlastně na své studium cizích jazyků vzít vůbec čas – jak to vypadá s naší prokrastinací, protože s ní bojuje přece mnoho z nás – a co na to naše motivace. J Velmi poutavé bylo rovněž téma autonomního učení, výuková metoda Assimil, učení bez učebnic či mentální mapování atd.

Mezi naše i zahraniční přednášející patřila i odborná poradkyně Jazykového studia ROLINO, Ing. Libuše Novotná. Její téma znělo: MYŠLENKOVÉ MAPOVÁNÍ VE VÝUCE CIZÍCH JAZYKŮ. Workshopy, které na toto téma vedla, byly jako vždy rychle zaplněny. Je vidět, že myšlenkové neboli mentální mapování – jako jeden z nástrojů ROLINO metody® výuky – účastníky konference opravdu zaujalo. Libuše Novotná se zde podrobněji zabývala otázkami: Jak lze pracovat při výuce cizího jazyka s myšlenkovými mapami? Jak respektovat principy práce našeho mozku? Proč je tak důležité naučit se „učit se“?

Vždyť myšlenkové mapování zrychluje a zefektivňuje učení. Také bojuje proti efektu zapomínání tím, že posiluje naši dlouhodobou paměť a díky představivosti a asociacím i náš tvůrčí potenciál. Do práce zapojuje celý mozek – tedy jak levou, tak pravou mozkovou hemisféru – a tím pomáhá využívat větší množství kapacity mozku a aktivuje tak synergické myšlení. A to už stojí za to, aby se do myšlenkového mapování pustil každý, kdo chce v co nejkratší době odhalit taje cizího jazyka, a co nejrychleji začít v cizím jazyce volně a bez stresu komunikovat. Navíc toho lze dosáhnout díky vtipným ilustracím často i s úsměvem na rtech. 

Naučit se aktivně pracovat s myšlenkovými mapami pomáhá při vzdělání každému studentovi, a to včetně žáků se SVP, kteří zapojení co nejvíce svých smyslů do výuky rovněž velmi ocení.

Libuše Novotná na svých workshopech předvedla rovněž praktické ukázky tvorby myšlenkových map při výuce angličtiny a němčiny. Účastníci workshopů si odnesli domů několik „slepých“ myšlenkových map pro výuku angličtiny i němčiny pro různé znalostní úrovně, a to s tématy: Na podzim, Halloween, Mikuláš, Pracujeme s barvou, Ovoce a zelenina apod. Určitě se doma hned pustí do práce! Kdyby někdo potřeboval s čímkoliv ohledně tohoto tématu pomoct, neváhejte se na nás obrátit – ostatně Libuše Novotná všechny účastníky workshopů k tomu i sama vyzvala (stačí napsat na: info@rolino.cz).

Organizace celé této konference byla báječná. Organizátorka, Mgr. Eva Pěčková, byla skvělá a vše zvládla na jedničku. Těšme se tedy na další ročník této konference!

Rolino myšlenkové mapy lze objednat přímo v Rolino E-SHOPU.